АПИ трябва да реши за нова екоценка за проекта за

...
 АПИ трябва да реши за нова екоценка за проекта за
Коментари Харесай

Борислав Сандов: АПИ да реши за нова екоценка на проекта през Кресна

 

АПИ би трябвало да реши за нова екоценка за плана за аутобана през Кресна. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия някогашният министър на екологията Борислав Сандов. Коментарът му, е по отношение на решението му да анулира Оценка на въздействието върху околната среда за трасето през този регион на недостроената автомагистрала „ Струма “.

Той посочи, че това е било само вероятното деяние, като повода е писмо от Еврокомисията до България. В него се споделя, че не може да се предрешава къде да е трасето, преди да се направи нова екооценка, която де е в своята цялост. „ В нея би трябвало да има оценка за съгласуемост с задачите на „ Натура 2000 “, тъй като това е едно от най-богатите на биоразнообарзие места в България. Има разновидности то да се заобиколи, само че няма вид да си създадем ново Кресненско дефиле. Последната екологична оценка на програмата „ Транспортна съгласуваност “ подписана от моя предходник Асен Личев, също изисква за сектора през Кресна да се прави през нов Оценка на въздействието върху околната среда. Не приказваме за прекъсване на плана за автомагистралата, а за едно голямо закъснение, тъй като АПИ и Министерство на регионалното развитие не желаят да се съобразят с екологичното законодателство на Европейски Съюз и на българската страна “, сподели Сандов. Той за следващ път опроверга и изказванията, че ще се наложи България да връща пари за ненавременното дотъкмяване на градеж на автомагистралата. Причината била в неналичието на пари по транспортната европрограма, тъй като те са пренасочени за довършването на аутобана до сръбската граница. Според него, АПИ би трябвало да реши, дружно с всички заинтригувани страни къде да е новото трасе - може да е дългият тунел или напълно източен обход.

По думите му предходното управление на Министерство на регионалното развитие се е опитвало да прокара бърз избор и сключване на контракт с определения реализатор на трасето през Кресна, по остарелия път, който се употребява в този момент. Стремежът им е бил градежът на предният лот преди дефилето да се направи по този начин, че да предопредели вкарването на аутобана в южна посока само по това трасе. Според Сандов, това което желаят от пътната организация е още веднъж през Кресна да се строи нещо, което няма да е автомагистрала, а сходство на сектора от Автомагистрала „ Струма “ след Перник, който на процедура не е автомагистрала и там край с. Боснек стана злополуката през предходната с македонския рейс десетки жертви. Да напомним, че преди години въпросната права, някогашният лот 1 на аутобана към Солун, дълго време нямаше даже акт 16, поради разлики в нанасянето му в кадастъра.

„ АПИ се забави 6 месеца, да провеждат сигурността на придвижването през рисковия сектор на настоящия път през дефилето и най-после изкараха еколозите отговорни. Не ограничиха скоростта там “, установи той.

Относно казуса с Топлоелектрическа централа „ Брикел “, ексминистърът се надява, че екоинспекцията в Стара Загора ще апелира правосъдното решение, оставящо опцията замърсяващата централа да продължи да работи. Според него, в случай че до петък не се произнесе и втора правосъдна инстанция по първото решение, то тецът би трябвало да спре работа.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР